Hoogbegaafd
Is hoogbegaafdheid een probleem op zich? Het antwoord op deze vraag is ronduit: “Nee”. Net zo goed als ieder ander kan je als hoogbegaafde rondlopen met zaken die je als lastig ervaart, maar daarnaast ondervind je wellicht gevoelens die met jouw hoogbegaafdheid te maken hebben.
Wanneer ben je hoogbegaafd?
De eerste vraag die wellicht opkomt is: “wanneer ben je hoogbegaafd?”. Het in 2020 verschenen boek van Adriaan Sprey (Praktijkboek hoogbegaafdheid in psychotherapie, 2020) geeft hierin een richtlijn. Hierin wordt gesteld dat een hoogbegaafde naast een hoge intelligentie (IQ > 130) minstens vijf van de andere persoonlijkheidstrekken bezit:
- Intens voelend, hoogsensitief en/of prikkelgevoelig
- Snel, complex divergent denkend
- Idealistisch en een sterk rechtvaardigheidsgevoel
- Asynchroon in de persoonlijke ontwikkeling (motorisch, sociaal en intellectueel)
- Nieuwsgierig, met een intens, breed en/of ongewoon interessepatroon
- Snel en creatief oplossingen scheppend
- Autonoom denkend
- Autonoom handelend
- Perfectionistisch
Wist je dat ruim 80% van hoogbegaafdheid gepaard gaat met de persoonlijkheidstrek hoogsensitiviteit?
Als je bovenstaande rijtje met persoonlijkheidstrekken leest dan herken je vast al een aantal valkuilen. Dat kan zijn dat je moeilijk aansluiting vindt op zowel het werk als in relaties. Gevoel van afkeuring , omdat je ‘anders’ bent. Je al tien stappen verder bent in je denken en creativiteit dan je omgeving, waardoor conflicten ontstaan. Gevoel dat als je een taak niet perfect hebt gedaan het voor jou niet goed genoeg is.
Als jij dit herkent bij jezelf en je wilt het probleem waar je mee rondloopt gaan aanpakken en oplossen dan kan ik je helpen en begeleiden met het herkennen, aanvaarden en omgaan met deze situaties en vooral hoe jij je daar bij wil voelen. We stellen een voor jou realistisch doel op hoe jij je in die situaties anders kunt voelen, er anders over kunt denken en dat je anders kunt doen, zodat je je zo voelt zoals je wilt.
Ook gaan we bekijken hoe jij die triggers in jouw situatie, kunt gaan veranderen. Het gaat er vervolgens om hoe je anders kunt omgaan met deze gevoelens die je in de weg zitten en het veranderen van bepaalde innerlijke overtuigingen waardoor je nu nog op bepaalde punten vastloopt.
Je hebt hier zelf vast al veel over nagedacht en wellicht al over gesproken, maar er alleen over praten en nadenken heeft je tot nu toe misschien nog niet gebracht wat jij wil. Om deze reden bespreken we bij de integratieve aanpak niet alleen je gedachten en gevoelens, maar kijken we ook naar hoe je daar onbewust mee omgaat. De problemen die je ervaart zijn veelal onbewust. Het is daarom van groot belang om naar jouw onbewuste niveau te kijken. Hoe je het onbewust ervaart. Om het vervolgens daar aan te pakken en op te lossen. Daarin zal ik jou begeleiden.
“Robert gebruikt allerlei verbeeldingsoefeningen. Voor mij werkte dat heel goed, omdat complexe situaties zo verwerkt werden tot een of enkele beelden. Daardoor begreep ik situaties met mijn hart die ik niet zo goed met mijn hoofd kon begrijpen”
Heb je nog vragen over hoogbegaafdheid of de begeleiding die ik hierbij kan bieden, of wil je graag een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek?
Weet je welkom.